Woxx Media | Antalya Reklam Ajansı - Youtube Hakkında
Youtube Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Youtube Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

YouTube Hakkında Her Şey!

Günümüzde özellikle Z kuşağının internette uzun süreler vakit geçirmesi ile birlikte birden fazla sosyal medya platformu ortaya çıkmaya başladı. Bazı platformlar ses, bazı platformlar ise görüntü ağırlıklı kullanılacak şekilde insanlara sunuldu. Covid – 19 pandemisinin de ortaya çıkması internete yeni bir çağ atlatarak kendi içinde devinim kazandırdı ve dijital pazarlamayı pazarlama faaliyetlerinde trend noktasına sürükledi.

2019 yılından 2021 yılına gelinen ve bu arada yaşanılan süre boyunca hayatımızda birçok şey değişmek zorunda kaldı. Kafelerde oturma, sokaklarda gezme ve AVM’lerde alışveriş yapma alışkanlıklarımız yerini bambaşka alışkanlıklara bıraktı. Çok eskilere değil sadece iki yıl önceye baktığımız zaman insanlar izin günlerini sinemaya giderek değerlendirirdi. Şimdilerde ise Netflix gibi dizi/film izleme platformları ortaya çıktı ve artık sinema evimize kadar geldi. Sadece bu örnekle bile insanlara “vakit ve nakit” avantajı kazandırdığını ispatlayan sosyal medya platformları daha ucuz maliyet ile eğlenmenin kısa yolunu internet kullanıcılarına sağladı.

Youtube Reklamcılığını Tanıtmadan Önce…

Dijital medya platformları bu kadar aktif kullanılmadan önce insanlar geleneksel pazarlamanın gücünden yararlanmaktaydılar. Hem maliyet bakımından hem de zaman bakımından eksi yönleri olan geleneksel pazarlama artık yerini dijital pazarlamaya bıraktı. Yukarıda da size bahsettiğim gibi özellikle Z kuşağı ve onlardan önce gelen Y kuşağı internet kullanıcıları bu platformların gücünü keşfederek sadece bu yolla para kazanmanın yolunu buldular. Ve platformlarda yeni meslekler ürettiler. Tiktoker, YouTuber, Influencer vb. meslek grupları ortaya çıktı. Influencer ve YouTuber mesleği internet ve dijital pazarlama için milat denilebilecek bir buluş oldu. Marka olmak, markayı tanıtmak, markayı büyütmek ve globalleştirebilmek için sosyal medya platformları oldukça önemli bir rol oynadı. Eskiden dizi, film, reklam yıldızları markaların yüzü olurken artık onların yerini Infleuncerlar, TikTokerlar ve YouTuberler almaya başladı. Bu kişiler kısa zamanda geniş kitlelere markayı tanıtıp, büyütmeyi başardı. Öyle ki geleneksel medya kanallarında hizmet veren oyuncular, mankenler ve TV yıldızları bu meslek gruplarına geçmeye başladı.  Özellikle YouTube’un kullanıcılarına kendi kanallarını oluşturma olanağı sunması ve kendi hedef kitlesine göre yayın yapma özelliği sağlaması son yıllarda bu platformun etkin bir şekilde kullanılmasına sebep oldu. İşte ben de bugün size tam da bu noktada YouTube reklamcılığı hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Hazırsanız başlayalım! 

 

Hep Beraber YouTube’u Tanıyalım!

 

YouTube, 5 Şubat 2005’te ABD’de dünyamıza girmiş, Kasım 2006’da da Google tarafından satın alınmıştır. YouTube’a ilk videoyu kurucu ortağı Jawed Karim yüklemiştir. Ve video hala günümüzde YouTube kanalında yer almaktadır. Hatta bu kısa ve bir o kadar eğlenceli videoyu izlemek istiyorsanız sizler için link de bırakıyorum. https://www.youtube.com/watch?v=jNQXAC9IVRw

YouTube Nasıl Önem Kazandı?

Kullanıcılara özgür ve özgün bir ortam hazırlayan dijital medya platformları her kullanıcının isteyebileceği özelliklere göre çeşitlendirilmiştir. Özellikle YouTube kendi içinde bir dünya oluşturmayı başarmış ve dünyada en çok kullanılan ikinci arama motoru unvanını almıştır. YouTube, ilk kurulduğu yıllarda müzik dinleme ve dizi/film izleme platformuyken şimdilerde kullanıcıların da aktif bir şekilde uygulamada rol oynamalarıyla bambaşka bir boyuta atlamıştır. Ev hanımlarından büyük şirket sahiplerine kadar herkesin kanal açıp video yüklemesi YouTube’un, TV kanallarından daha fazla izlenmesine, bu platformda vakit geçirmesine neden olmuştur.

İkinci Bölümü Bekleyin!

Şimdilik YouTube’a kısaca bir giriş yapalım istedim. Bu yazımızda dijital medyanın sürecinde yaşadığı evrime kısaca atıfta bulunarak YouTube’un tarihçesine ve nasıl önem kazandığına değindik. Umarım siz değerli okuyucularım için öğretici bir giriş olmuştur. İkinci bölümde YouTube Reklamcılığı ve YouTube Reklam Modelleri’ni tanıtacağım. Ayrıca herhangi soru, öneri ya da görüşleriniz olursa [email protected] ve +90 (242) 254 0 254 numaradan Woxx Media’ya ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

 

Yağmur SARIOĞLU

Woxx Group Brand Management

 

 

 

 

Hakkımızda

Woxx Group

 

Size Hangi Konuda Yardımcı Olalım?