Metaverse Hakkında Her Şey
Metaverse Hakkında Her Şey

Metaverse Hakkında Her Şey

Metaverse Hakkında Her Şey

 

Dijital dünyanın devinim kazanması hayatımızda birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Yaşam tarzlarımız, günlük aktivitelerimiz hatta arkadaşlarımız bile dijital dünyanın şekillendirmesi sonucu ortaya çıktı. Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn, TikTok ve YouTube gibi büyük sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanmaya başladık ve teknolojinin ileri boyutları ile tanıştık. Peki yaşadığımız dijital dünya sadece sosyal medya platformlarının getirdikleri ile mi sınırlı kalacak? Hayır, değerli okuyucularım.

Teknolojinin gelişmesi, internet ağının hızlanması hala birçok yeniliği beraberinde getirmeye devam ediyor. Belki bundan elli yıl sonra torunlarımıza Instagram’da Influencer olarak para kazandığımızı anlattığımız zaman bile onlara karşı oldukça geri kafalı olarak görünebiliriz. :)

Gelelim bugünkü konumuza. Bugün siz değerli okuyucularıma,” Metaverse” ü anlatacağım. Gündeme bomba gibi düşen ve teknolojik bir devrime imza atacak olan bu yeni sistem hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağım. Hazırsanız başlıyoruz.

 

Bilim - Kurgu Filmleri Gerçek Mi Oluyor?

 

Birçoğumuz Matrix filmini izlemiştir. Thomas Anderson (Neo) adlı karakter filmin ileri sahnelerinde kendi beyninde gerçekleşecek olan bir simülasyona girer ve orada aksiyon sahneleri yaşanır. (Filmi izlemeyenler için spoiler vermemek adına devamını anlatmayacağım :) ) Filmi izleyenler için söylüyorum. Peki, buna benzer bir olayın günümüzde gerçeğe dönüşebileceğinden bahsetsem. Bilim kurgu filmlerinin birçoğunda işlenen simülasyon, artırılmış sanal gerçeklik senaryoları gerçekleşmek üzere. Gelin, başlayalım.

 

Metaverse Nedir?

 

Meta ve verse kelimeleri bir şeyin ötesinde anlamında kullanılmaktadır. Sanal gerçeklik kaskları sayesinde bambaşka bir boyuta geçmemize olanak sağlanan bu evrende sanal araziler, binalar ve avatarlar (kendimiz tarafından oluşturulan karakterler) yer almaktadır. Ayrıca sanal para biriminin kullanıldığı bu evrende (kripto para) yaratılan avatarlar gerçek hayattaki gibi istedikleri etkinliklere katılıp diledikleri ülkeleri bile ziyaret edebilmektedir.

 

Metaverse’ün Tarihi

 

İlk kez 1992 yılında bilimkurgu yazarı Neal Stephenson tarafından ortaya çıkmıştır. O zamanlar oldukça fazla olumsuz eleştiriye maruz kalan Stephenson, abartılı bulunmuştur. Ancak daha sonra metaverse kelimesi, dijital dünya devlerinden Facebook’un ilgisini cezbetmeyi başarmıştır. Öyle ki iki dünya devi Facebook ve Microsoft, metaverse için aynı masaya oturup imza atmışlardır. Günümüzde çok ciddi yatırımlar yapılan bu yazılım sayesinde 3D (3 boyutlu) yeni bir dünya oluşturulacağı ön görülmektedir. 

  

Metaverse’ün Geleceği

 

Covid-19 pandemisinin beraberinde getirdiği karantina döneminde sosyal medya platformlarının etkinliğinin artması, pazarlama faaliyetlerinde büyük gelişmeler oluşturmuştu ve dijital pazarlama kolları daha aktif kullanılmaya başlanmıştı. Şimdilerde ise; artırılmış sanal gerçeklik olarak da tanımlayabileceğimiz metaverse ortaya çıktı. Yakın bir zamanda Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg tarafından tanıtılan metaverse, dijital pazarlama faaliyetlerinden, iş kollarına kadar pek çok yenilikleri de beraberinde getirecek. Örneğin; dijital billboardların 3 boyutlu bir şekilde markanın tanıtımını düşünsenize, harika değil mi? Ayrıca diğer başlığa geçmeden önce Mark Zuckerberg’in tanıtım videosunun da linkini aşağıya bırakıyorum.

 

Mark Zuckerberg'in Metaverse'ü Tanıttığı Videoyu İzlemek İçin Tıkla!

 

Metaverse Ne İşe Yarayacak?

 

Kamusal bir sanal gerçeklik sunacak olan metaverse, oluşturacağınız avatarlar ile dilediğiniz şeyi yapmanıza olanak sağlayacak.

Örneğin; Evde kalmak zorunda olduğunuz bir günde sanal gerçeklik kaskınızı takarak metaverse evreninde iş yerinize gidebileceksiniz. Eğlenmek istediğiniz an konsere gidip, keyifli dakikalar geçirebileceksiniz. Kripto paralar ile arsalar satın alabileceksiniz.

 

Bu yazımızda, metaverse hakkında merak edebileceklerinizi anlatmaya çalıştım. Metaverse hakkında yaşanılacak gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğim. Bir başka blog konumuzda görüşmek üzere, hoşça kalın.

 

Yağmur SARIOĞLU

Woxx Group Brand Management

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hakkımızda

Woxx Group

 

Size Hangi Konuda Yardımcı Olalım?