WoxxMedia | Antalya Reklam Ajansı - Reklam Türleri ve Nelerdir?
Reklam ve Reklam Türleri Nelerdir?

Reklam ve Reklam Türleri Nelerdir?

Reklam Nedir, Reklam Türleri Nelerdir?

  Günümüzde, rekabetin her alanda tırmanışa geçtiği bu dönemde firmaların ürünlerini, hizmetlerini veya kendini tanıtması, mesajını iletebilmesi, kitlelere ulaşabilmesi ve bir etki uyandırabilmesi için tercih edebileceği sayısız reklam yöntemi mevcut. Bizler de Antalya Reklam Ajansı Woxx Media ekibi olarak bu yazıda sizlere ‘’reklam nedir, reklamın türleri ve faydaları nelerdir’’ gibi soruların cevaplarını verirken bir kez daha profesyonel bir şekilde hazırlanacak bir tanıtımın detaylarını ve gücünü göstermek istiyoruz.

  Pazarlama stratejileri içerisinde en büyük pasta payını reklam oluşturmaktadır. Tarihçilerin araştırmalarına göre ilk reklamın izine M.Ö 3000’li yıllarda, Mısır’da rastlanmaktadır. Modern reklamcılık ise Albert Davis LASKER önderliğinde 1920’li yıllarda ortaya çıkmış ve günümüze kadar ihtiyaçlar doğrultusunda evrilerek gelişmiştir. İnsanın, fikirlerin ve ihtiyacın olduğu yerde reklamsız bir dünya düşünmemiz de mümkün değil.

İlk Soru: Nedir Bu Reklam?

  Nüfusun, ihtiyaçların, isteklerin, rekabetin arttığı günümüz dünyasında reklam türleri de çeşitlenmiş; her geçen gün daha etkili pazarlama stratejileri oluşturulmaya başlanmıştır.  Bir ürünü, hizmeti, markayı veya mesajı geniş yığınlara tanıtmak, beğendirmek, iletmek ve böylece o nesnenin beğenilmesini, istenmesini, satılmasını ve benimsenmesini sağlamak için kullanılan her türlü materyal, söz, yazı ve araçla ortaya konan tanıtma çabasının tümüne reklam denir.

  Reklam, pazarlamanın dört bileşeninden biri olan tutundurmanın içinde yer alır. Pazarlamanın diğer bileşenleri ürün, fiyatlandırma ve dağıtımdır.

Peki, Reklamcılıkta Sıkça Karşımıza Çıkan ‘’5M’’ Nedir?

Reklamın yapı taşı diyebileceğimiz 5 önemli temel vardır. İyi bir reklam bu 5 ögeyi mutlaka içermelidir. Bu ‘’5M’’ şunlardır;

  • Money (Para) : Reklam bütçesi ve maliyet.
  • Message (Mesaj) : Reklamda alıcıya iletmek istediğimiz mesaj.
  • Mission (Misyon) : Bir reklamın yapılış amacı.
  • Measurement (Ölçüm) : Reklam etkinliğinin ölçümü.
  • Media (Medya) : Medya kullanımı.

Bir Reklam Nasıl Oluşturulur?

  Verilmek istenen mesaja, hedef kitleye ve amaca göre planlanacak bir pazarlama stratejisi ile bir reklam ortaya konur. Tanıtma, benimsetme, güven oluşturma, ikna etme, yakınlık kurma vb. etki uyandırması amaçlanan reklamların mesajı tam anlamıyla yansıtması beklenir. Peki iyi bir reklam nasıl oluşturulur?

  Bir reklamın ilgi çekici, özgün, yönlendirici ve duyguları harekete geçirebilecek güçte olması gereklidir. Bunun için mesaj doğru anlaşılmış ve etkili bir biçimde alıcıya aktarılmış olmalıdır.

  Reklam çalışmaları; amacın ve mesajın netleştirilmesi, hedef kitle ve rakiplerin detaylı analizinin yapılması, bütçenin planlanması, en etkili ve doğru reklam türünün belirlenmesiyle başlar.

  Türüne ve ayrılan bütçeye göre oluşturulacak her reklamın yaratacağı etkinin türüne oranla maksimumda olması hedeflenir.

  Analizler sonrasında kitle, mesaj, reklam türü kesin olarak belirlenerek bir strateji oluştulur ve bütçe çalışması yapılır. Verilen bütçenin verimli bir şekilde kullanılarak anlatılmak istenenin en etkili biçimde alıcıya ulaştırılması sağlanır.

  Son olarak alıcıyla buluşan mesajdan alınan dönütlere göre de raporlamalar hazırlanır. Reklamın hedef kitleye ulaşıp ulaşmadığı, yarattığı etki, geri dönüşlerin nasıl olduğu tespit edilir. Bu doğrultuda yeni reklam politikaları oluşturulur.

 

Reklam Türleri Nelerdir?

  Reklamlar iletilmek istenen mesajların içeriklerine, amacına, mesaj sahibine, alıcının çeşidine, coğrafyaya, konusuna, zamanına, ürün yerleştirme çeşidine, yayımlanacağı platforma göre değişiklik göstermektedir.

  Firmalar ve kişiler mesajlarını doğru iletmek, bütçelerini en verimli şekilde değerlendirmek, en verimli ve etkili reklam türünü seçebilmek için profesyonel yardım almalıdır.

  Reklam türlerini sıralamamız gerekirse;

  • Yayınlayan açısından türler; üretici, alıcı ve hizmet işletmesi reklamları.
  • Hedef pazar açısından türler; tüketici, ticari ve aracılara yönelik olanlar, endüstriyel reklamlar.
  • Konusu açısından türler; Ürün reklamı, kurumsal reklam, yardım ve farkındalık oluşturma açısından ortaya konan reklamlar.
  • Mesajın dayanağı yönünden türler; duygusal mesajlı ve olgusal mesajlı reklamlardır.
  • Coğrafi açıdan türler; Yerel, bölgesel, ulusal, uluslararası, global reklamlar.
  • Zaman açısından türler; Hemen veya uzun dönemde satın aldırmaya yönelik reklamlar.
  • Ürün yerleştirme çeşidine göre; Açık, gizli ve özel tanıtıcı (infomersiyal) reklam.

  Yayımlanma ve alıcıyla buluşması yönünden de reklamlar çeşitlilik gösterir. Mesajı en doğru yöntemle ve uygun bütçeyle tüketiciyle buluşturmak çok önemlidir. Reklamın çıkacağı mecraya göre içerik değişiklik gösterir. İçerik aracı, araç içeriği belirler. Gelin beraber çeşitli reklam mecralarına ve türlerine bakalım.

  • Basılı Reklam: En eski ve en köklü tür olan basılı reklamlar gazete, dergi, broşür, kitap gibi somut nesnelerin içinde yer alır.
  • Yayın Reklamı: Geleneksel olarak radyo ve tv’lerde gördüğümüz reklamlar yayın reklamı sınıfına girer.
  • Dijital Reklamlar: Google Ads, Sosyal medya ve online arama motorları ile yükselişe geçen reklam türüdür. Günümüzde birçok marka konvansiyonel reklam mecralarından daha çok bu alana yönelmiştir. Dijital reklamcılık; web siteleri, içerik yayını ve benzer çevrimiçi kanallar aracılığıyla yürütülen pazarlama çalışmaları anlamına gelir. Dijital reklamlar; metin, resim, ses ve video gibi medya formatlarını kapsar. (ilgilileri konuyla ilgili blog yazımıza bekliyoruz)
  • Açık Hava Reklamı: Açık hava reklamcılığı, cadde, sokak ve yollarda billboard ve totem gibi açık hava reklam araçları kullanılarak yapılan tanıtımlardır. Bu tür için sokakta reklama dair gördüğümüz her şeydir diyebiliriz.
  • Gerilla Reklamları: Gerilla pazarlama, viral pazarlama olarak ortaya çıkan, maliyeti düşük ancak şaşırtıcı derecede büyük getirisi olan bir pazarlama yöntemidir. Çarpıcılık, özgünlük ve ilgi çekicilik ön plandadır. Bu yöntemde ulaşılan hedef kitle dar tutulur ancak iletilen mesaj sert bir şekilde verilerek akılda kalıcılık artırılır.
  • Ürün Yerleştirme: Genellikle ünlülerin kullandığı telefon, bilgisayar gibi materyallerde ya da en çok izlenen tv programlarında/youtube videolarında gördüğümüz reklamlardır. Bu reklam türünde ürünler, hayatın ya da programın doğal akışı içinde kendine yer bulur. Direkt ürün tanıtımındansa kullanımı gösterilmektedir. Diğer bir deyişle markalı bir ürünün tam olarak o üründen bahsedilmeden ortama dahil edilmesidir.

 

Reklamın Faydaları Nelerdir?

  • Tüketici ve üretici arasındaki bağı kurmanın, güçlendirmenin, marka bilinirliğini artırmanın, bir fikri karşı tarafa benimsetmenin en etkili yolu reklamdır.
  • Yeni açılan bir markanın kendisini geniş kitlelere tanıtmasını, eski bir firmanın müşterileriyle bağını korumasını güçlendirmesini sağlar.
  • Doğru hedef kitle stratejileriyle tanıtım yalnızca erkekleri, kadınları, çocukları, gençleri, aileyi ve yaşlıları hedefleyebilir. Reklamların istenilen kitleye ulaşması sağlanarak daha verimli sonuçlar elde edilebilir.
  • Reklamlar sayesinde üretim artar, istihdam artar ve ülke ekonomisine çok büyük maddi katkı sağlanır.
  • Marka güvenilirliğini artırmanın en etkili yolu reklamlardır. Tüketiciler, reklamlarda görüp tanıdıkları markalara daha fazla güvenirler. Bu nedenle geniş ve sadık bir müşteri kitlesine sahip olan markalar bile sürekli reklam verirler.
  • Reklamlar sayesinde markalar ve kurumlar tüketiciyi doğru hizmeti almaya, bilinçlendirmeye ve kendi fikrine göre yönlendirir.
  • Markaların değeri ve kalitesi tüketicinin gözünde artar.

 

Neden Woxx Media’yı Tercih Etmeliyim?

  Bu yazıda reklamın türünün, içeriğinin ve yayınlanacağı mecranın çok çeşitli olduğunu; reklamcılığın ne kadar geniş bir sektör haline geldiğini; pazarlama stratejilerinin gücünü ve faydalarını bir kez daha görmüş olduk. Bizler Woxx Media olarak Antalya’da ve Türkiye’de sayısız kuruma ve şahsa hizmet Dijital pazarlama ve reklam hizmeti vermekte, sektörel deneyimimiz ve uzman kadromuz sayesinde sizler için en uygun pazarlama stratejisini ve reklam türünü belirlemekteyiz.

  Sizi anlıyor, mesajınızı benimsiyor ve en etkili, özgün ve çarpıcı biçimde alıcıyla buluşturuyoruz.

  Günümüz koşullarında dijitalleşen ve globalleşen dünyada var olmak ve rakiplerden sıyrılarak fark yaratmak için tanıtım yapmak bir zorunluluk halini aldı. Sizler de markanızı kurarken, büyütürken, geliştirirken, kurumsallaşırken, müşteri portfolyonuzu artırırken, tüketiciyle bir bağ kurup bunu güçlendirirken reklamın gücünden faydalanabilirsiniz. Bu sayede mesajlarınızı daha etkili bir biçimde karşı tarafa iletebilir; alıcı kitlenizi büyütebilir; müşterilerinizin marka bağlılığını kalıcı hale getirebilirsiniz.

  Markanıza, iletmek istediğiniz mesaja, ürününüze göre size özel oluşturulacak doğru stratejiler ve hedef kitle analizleriyle bütçenize göre bir tanıtım yapmak; pazarlama ağı oluşturmak ve marka bilinirliğinizi artırmak isterseniz Antalya Dijital Rekam ve Antalya Reklam Ajansı Woxx Media olarak sahip olduğumuz tüm teknolojik imkanlar, uzman kadromuz ve sektör tecrübemizle sizlere hizmet vermekten mutluluk duyarız.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hakkımızda

Woxx Group

 

Size Hangi Konuda Yardımcı Olalım?