Woxx Media | Antalya Dijital Reklam Ajansı - 2023 Dijital Pazarlama Stratejileri
2023 Dijital Pazarlama Stratejileri

2023 Dijital Pazarlama Stratejileri

2023 yılı dijital pazarlama stratejilerinde neler değişir , 2022 yılı ve öncesinde neler yaşandı. Sosyal medya kullanıcı istatistiklerinde değişim oldu mu? Rakamlarla 2023 yıl dijital pazarlama analizi yapabilir misiniz? Sürekli bu soruların sorulduğu bir ortamda bu yazıyı Woxx Media – Blog sayfasında yazmasak olmazdı. Yukarıda saydığımız sorulardan bir veya birkaçını merak mı ediyorsunuz. O zaman buyurun içeriğimize …

2023 DİJİTAL PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE NELER DEĞİŞECEK?

2020 yılından beri sürekli artarak ilerleyen global krizlerin arkasından girdiğimiz 2023 yılında sektör üzerinde çalışan, para yatırımı yaparak markasını öne çıkarmak isteyen ya da konuyu ilgiyle takip eden herkesin aklında ki genel soruyu gelin birlikte inceleyelim.

  • DİJİTAL BÜYÜMEYE BİR BAKIŞ ATALIM

Tabi ki ilk yapmamız gereken şey bir önceki yılın nasıl geçtiğini özetlemek olmalıdır ki bu yılın beklentilerini ortaya çıkarabilelim. Öncelikle 2022 yılında Dünya nüfusunun 3te 2’sinin internet kullanıcısı olduğunu görüyoruz.

Bu oran bize şunu gösteriyor ki 2023 yılında dünya da ki toplam internet kullanıcısı bugün mevcut sistem içerisinde yer alan televizyon izleyicisi kadar bir sayıya ulaşacak gibi görünüyor.

Bağlam açısından, Statista’nın verilerine göre, TV'nin bugün yaklaşık 5,41 milyar kişilik bir izleyici kitlesine ulaştığını, bağlantılı teknoloji için 5 milyarın biraz üzerinde bir izleyici kitlesine ulaştığını bildirdi. Ancak, internet kullanıcılarının küresel TV izleyicisinden çok daha hızlı büyümeye devam etmesiyle, önümüzdeki 18 ay içinde bu iki sayının aşağı yukarı eşit olması bekleniyor.

Dolayısı ille böle bir pazarda yönünüzü çizerek alternatif kanallarda boğulmamak için önünüzü iyi görerek pazara hazırlanmanız gerekiyor.

  • İNSANLARIN İNTERNETTE GEÇİRDİKLERİ SÜRE

Ortalama olarak, tipik bir internet kullanıcısı artık uyanık yaşamlarının yüzde 40'ından fazlasını bağlı cihaz ve hizmetleri kullanarak geçiriyor. Bu da, dünyadaki internet nüfusunun yalnızca 2022'de toplam 1,4 milyar yıldan fazla toplu insan varlığını interneti kullanarak geçireceği anlamına geliyor. Bununla birlikte, her bireyin çevrimiçi olarak geçirdiği süre son yıllarda nispeten sabit kaldı ve aslında küresel ortalamanın son aylara göre biraz düştüğünü gördük.

1674728063internet-kullanım-oranı.jpg

Bu düşüşü söyle açıklamak daha doğru olacaktır. İnsanlar internette nasıl ve nerede vakit geçirdikleri konusunda giderek daha fazla bilinçlendikçe, rahatsızlıklara ve özellikle araya giren reklamları izleyerek zamanlarını boşa harcıyor olabilecekleri hissine karşı muhtemelen daha duyarlı hale gelecekler.

 

  • SOSYAL MEDYA MECRALARINI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRELİM


Burada dikkat edilmesi gereken ilk şey, - toplam çevrimiçi süremizde olduğu gibi - insanların sosyal medya hizmetlerini kullanarak geçirdiklerini söyledikleri sürenin son birkaç yılda nispeten sabit kaldığıdır.

Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, bunun sosyal medya platformlarıyla özel bir ilgisi olabilir, bu yüzden insanların sosyal medya faaliyetlerindeki bazı değişikliklere daha yakından bakalım.

1674728064resim-2.jpg

Ancak burada ilginç olan, o sosyal medya zamanından en büyük payı alan platform karışımının aynı dönemde oldukça anlamlı bir şekilde değişmesidir.

Örneğin, ortalama bir kullanıcının TikTok'ta geçirdiği süre son aylarda arttı ve bu yılın 1. Çeyrek ortalamaları şimdiden 2021'in genel ortalamasından yüzde 20 daha yüksek. Gerçekten de TikTok, kullanıcıların bu yılın ilk üç ayında platformu kullanarak her ay neredeyse tam bir gün geçirmesiyle, büyük sosyal platformların herhangi birinde kullanıcı başına en yüksek ortalama süreyi kullanıyor olması buna keza diğer sosyal medya mecralarında ki ortalamanın düşüşü istatistiklerde fazla bir büyüme ya da küçülme yokmuş gibi yansımasına neden oluyor.

1674728065resim3.jpg

Ancak TikTok'u kullanma motivasyonlarının, Instagram ve Snapchat gibi platformların kullanımı için gördüğümüz motivasyonlardan oldukça farklı olduğunu not etmekte yarar var. Örneğin, TikTok kullanıcılarının dörtte üçünden fazlası hizmeti komik ve eğlenceli videolar bulmak için kullandıklarını söylerken, arkadaşları ve aileleriyle iletişim kurmak için kullandıklarını söyleyenlerin oranı yalnızca yüzde 16.

Bu her 10 kullanıcıdan 7'sinden fazlasının platformu diğer insanlarla iletişim kurmak için kullandığını söylediği Facebook'tan oldukça farklı bir sonuç veriyor.

1674728066resim-4.jpg

Öyleyse, bu keskin farklılıklar göz önüne alındığında, özellikle bir pazarlama planı oluşturmak söz konusu olduğunda, TikTok gibi platformları Facebook gibi platformlarla karşılaştırmamız hala mantıklı mı?

Nihayetinde, 'sosyal' bir davranıştır, bir kanal değil ve bu son kullanıcı eğilimleri, en iyi platformların her birinin artık insanların yaşamlarında oldukça farklı işlevsel ve duygusal alanlar işgal ettiğini gösteriyor.

Sonuç olarak, 'sosyal medya' hakkında konuşma şeklimizi yeniden ayarlamamızın ve ayrıca pazarlama bütçelerini farklı kanallar arasında nasıl tahsis ettiğimizi dikkatli bir şekilde düşünmemizin zamanının geldiğini düşünüyorum.

Örneğin, çoğu kullanıcı TikTok'u bir eğlence kanalı olarak görüyorsa, onu Instagram gibi platformlar yerine Netflix ve Disney+ gibi akış platformlarıyla - veya hatta belki de TV yayınıyla - karşılaştırmak daha mantıklı olabilir mi?

 

  • FACEBOOK GERÇEKTEN ÖLÜYOR MU?

Aslında bu konuda çok derinlemesine bir yazı yazmak isterdim ancak 2023 yılında ki yetersiz veriler ve şuan ki Rusya – Ukrayna savaşından dolayı kitlesini kaybetmiş olan bu sosyal mecranın gerçek değerlerini yansıtmadığını düşünüyorum. Bununla birlikte verilere bir göz atacak olursak;

1674728067resim-7.jpg

Aslında doğrusunu söylemek gerekirse ilgili istatistikleri almadan önce bende Facebook’un öldüğünü düşünüyor, Facebook yönetiminde bunu kabullendiğini bu yüzden metaverse everenine yatırım yaptığını hissediyordum. Ancak rakamlar bize bu devin öldüğünü değil aksine küçük küçükte olsa sürekli büyümesine devam ettiğini söylüyor.

1674728066resim-6.jpg

Yenilemekte yarar var sonuçların net olarak alınamadığı Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerin bu değerleri düşürüp yükseltebileceğini düşünüyorum. Dolayısı son not olarak Facebook öldü artık demek tamamen bir yanılgıdır.

 

  • MESAJ PLOTFORMALARI DİJİTAL PARAZARLAMASI

Data.ai tarafından yapılan son analiz, WhatsApp'ın Business uygulamasının ikinci çeyrekte en çok indirilen 10 mobil uygulamadan biri olduğunu ortaya koyuyor, bu da platformun şu anda küresel ilk 10'da iki uygulamaya sahip olduğu anlamına geliyor.

1674728066resim-6.jpg

Ve bu başarıyı bir perspektife oturtmak için data.ai, şu anda Google Play ve Apple iOS uygulama mağazalarında kullanıcıların indirebileceği 4 milyondan fazla uygulama olduğunu bildiriyor. Bu durumda ne duruyorsunuz helva yapsanıza demek istiyorum. Eğer bu kadar etkili bir kullanıcı kanlına sahip uygulamalar var ise ve siz bu kullanıcıların önüne bir link veya bir tıklama ile düşebiliyorsanız bu kanalları maksimum verimlilikle kullanmak durumdasınız.

  • GİYİLEBİLİR CİHAZ REKLAMCILIĞINA DİKKAT EDİN

Akıllı telefon bağlantılı giyilebilir cihazların yükselişinin, önümüzdeki yıllarda dijital dünyada önemli büyüme ve yenilik getirmesini beklediğimiz sektörlerden biri olan dijital sağlık hizmetleri için özel etkileri var.

Bununla birlikte, akıllı saat cihazlarının giderek daha fazla benimsenmesi, özellikle insanların telefonlarını kullanarak daha az zaman harcamasıyla sonuçlanıyorsa, pazarlamacılar için bazı önemli sonuçlar doğurabilir. Dolayısı ile işletmenizin bir mobil programı, bir internet sitesi ve sosyal medya kanallar var ise doğrudan bunların sistemlerine ulaşabileceğiniz notlar, mesajlar ve görüntülerde üretmeniz gerekecektir.

Dahası giyilebilir teknolojiler sadece akıllı saatler ile sınırlıda değil. Sanal gözlük teknolojileri de metaverse ve buna benzer alanlarda reklamcılığınızı etkili hale getirmenizi, prodüksiyon reklamcılığını 4k ve 8k olmak üzere sanalturlar ya da 360 derece olarak yeniden biçimlendirmeniz gerektiğini göstermektedir.

Son olarak 2023 yılında tüm iş ortaklarımızın, dijital pazarlama alanında çalışan, üreten herkesin 2022’de aldıkları sonuçları masaya yatırarak 2023 yılında değişen internet medya akımlarını iyi takip ederek bir duruş sergilemesi özellik sosyal medya platformları hakkında ki ön yargıları, kulaktan doğma bilgileri ve hisleri bir kenara bırakarak hareket etmelerini tavsiye edeceğim bir yıl olacak.

Eğer tüm bunlar size fazla geliyor, biz bu analizleri takip edemiyoruz veya kime nasıl reklam çıkacağımızı bilemiyoruz diyorsanız Woxx Media dijital pazarlama ve dijital reklamcılık alanlarının tamamında sizlerin yanında olmaya devam edecektir. Unutmayın bu yazıyı okuyor olsanız bile “Doğru yer, ve tam zamanında’ sınız.”

 

Özgür Ünal

SEO&CONTENT MANAGER

Hakkımızda

Woxx Group

 

Size Hangi Konuda Yardımcı Olalım?